Nederland - Finland

ingevoerd op 22-8-2012

Na twee nederlagen op rij is Finland er toch in geslaagd de eer te redden door de laatste van de drie oefeninterlands met 3-2 te winnen van Oranje. Daar hadden de Scandinaviërs in sporthal de Bloemen in Castricum echter wel vijf sets voor nodig. Nederland vocht zich na een 2-0 achterstand in sets knap terug in de wedstrijd maar moest in de vijfde set uiteindelijk toch het hoofd buigen.
Bondscoach Edwin Benne gebruikte de laatste wedstrijd tegen Finland om ook de spelers te testen die het afgelopen weekend nog niet in actie waren gekomen. Bovendien kreeg een aantal basisspelers rust met het oog op de wedstrijden tegen de Dominicaanse Republiek aankomend weekend. De basis in Castricum bestond uit: Nimir Abdelaziz, Robin Overbeeke, Thijs ter Horst, Maarten van Garderen, Rob Bontje, Bas van Bemmelen en libero Robbert Andringa.
In de eerste vier sets zou het publiek verwend worden. In alle sets bleef het spannend tot het einde en hoewel het er in de derde set naar uitzag dat Finland een 3-0 overwinning zou boeken lukte het Oranje toch om zich terug te vechten in de wedstrijd. Het jonge Nederlands team liet zien veel talent in huis te hebben. Alleen passend kwam Oranje wel eens in de problemen maar dan bracht Benne Jelte Maan in, die deze rol als rustpunt in de pass uitstekend vervulde. In de vijfde set sloeg Finland, dat net als zondag in de sterkste opstelling speelde, snel een gat dat helaas voor Nederland niet meer te overbruggen was. Zo lukte het de Finnen om de eer te redden door in ieder geval nog een wedstrijd te winnen.
Benne was ondanks de nederlaag toch tevreden. “Ik heb vandaag weer de bevestiging gekregen dat er enorm veel potentie in deze groep zit”, vertelt hij. “Vorig jaar verloren we nog drie keer betrekkelijk kansloos van de Finnen, en nu winnen we twee wedstrijden.” De bondscoach heeft nog drie dagen om zijn selectie optimaal te prepareren voor de eerste wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek, aanstaande vrijdag. Benne heeft vertrouwen in een goede afloop. “Als wij het niveau kunnen vasthouden dat we nu hebben, dan denk ik dat we een goede kans hebben om de Dominicaanse Republiek te verslaan.”
Scores Nederland: Robin Overbeeke (22), Thijs ter Horst (19), Maarten van Garderen (10), Rob Bontje (9), Bas van Bemmelen (7), Jelte Maan (4), Nimir Abdelaziz (4), Nico Freriks (1), Wytze Kooistra (1)
Nederland – Finland 2-3 (23-25, 22-25, 28-26, 29-27, 7-15)

Dit was weer een unieke wedstrijd voor Croonenburg, Castricum en omgeving. Met ruim 500 mensen was De Bloemen zeer goed gevuld. Door een goede organisatie en de inzet van de vrijwilligers Petra van Hees, Thijs Liefting, Auke Pauzenga, Jelmer Pauzenga, Jesper Duin, Annemarie van Eck, Reinier Luijckx, Michel Smit, Von Lammers en de jeugdleden van de Clinic: Martijn Wester, Marjolein Seegers, Mannus Dekker, Bryn Boudrie, Inge Oudejans, Floor Boon, Tupp Pauzenga, Cas van den Langenberg, Savannah Huismans, Alf Schuurmans, Lisette Wolken, Gijs Burger en 4 meiden uit Nieuwegein